Οικοδομώντας μια βιώσιμη πόλη: το παράδειγμα της Φρανκφούρτης

Η Φρανκφούρτη στην Γερμανία, είναι γνωστή για πολλούς λόγους: αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά κέντρα της Ευρώπης, έδρα του γερμανικού χρηματιστηρίου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, φιλοξενεί το περίφημο Ινστιτούτο για την Κοινωνική Έρευνα (ευρύτερα γνωστό ως Σχολή της Φρανκφούρτης) ενώ το διεθνές αεροδρόμιο αυτής αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αερομεταφορικούς κόμβους παγκοσμίως.

Η πόλη της Φρανκφούρτης, πέρα από τα παραπάνω, διακρίνεται και για τις υψηλές επιδόσεις της ως προς τη βιώσιμη (ή αειφόρο) ανάπτυξη, οι οποίες και της χάρισαν την κορυφαία θέση στην σχετική κατάταξη του δείκτη Βιώσιμων Πόλεων της Arcadis. Στη δεύτερη και την τρίτη θέση της εν λόγω αξιολόγησης κατετάγησαν το Λονδίνο και η Κοπεγχάγη αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την Arcadis, η πόλη της Φρανκφούρτης κατέκτησε την κορυφή στη σχετική αξιολόγηση, εξαιτίας της μακράς λίστας δράσεων βελτίωσης της αειφορίας που έχει υλοποιήσει τα τελευταία 25 χρόνια και οι οποίες την έχουν προσδώσει το χαρακτηρισμό «Πράσινη Πόλη». Το Λονδίνο επίσης τα πήγε πολύ καλά, αλλά δεν μπόρεσε να ισοφαρίσει τις πολύ θετικές επιδόσεις της Φρανκφούρτης στην κυκλοφοριακή συμφόρηση, την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, ενώ στη βρετανική πρωτεύουσα κόστισαν οι ελλιπείς υποδομές και η χρόνια έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγης.

Η μοναδική κατηγορία στην οποία άλλες πόλεις άφησαν πίσω τους τις τρεις κορυφαίες ήταν η κοινωνική αειφορία όπου το Ρότερνταμ της Ολλανδίας, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης και η Σεούλ, πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, κατετάγησαν πρώτο και δεύτερη αντίστοιχα. Τις τελευταίες θέσεις κατέλαβαν ταχέως αναπτυσσόμενες πόλεις της Αφρικής και της Ασίας με το Ναϊρόμπι της Κένυας να έρχεται πεντηκοστό.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι σε πολλές παγκόσμιες μητροπόλεις, οι περιβαλλοντικές και οικονομικές επιδόσεις επιτεύχθηκαν εις βάρος των κοινωνικών. Ο Guardian επισημαίνει ότι το Άμστερνταμ ήταν η πιο “ισορροπημένη” πόλη του πλανήτη με σχετικά υψηλή κατάταξη σε όλες τις υποκατηγορίες.

Η εν λόγω αξιολόγηση κατατάσσει 50 μεγάλες πόλεις από 31 χώρες του κόσμου με βάση τρία κριτήρια: α) περιβαλλοντική πρόοδος, β) ποιότητα ζωής στην πόλη και γ) οικονομική σταθερότητα. Αυτοί οι παράγοντες εξειδικεύονται σε 20 επιμέρους δείκτες που εκτείνονται από τους χώρους πρασίνου, στην ισότητα των εισοδημάτων και την επιχειρηματικότητα.

Η Arcadis, στην έκθεση της προσδιορίζει ως βιώσιμη πόλη αυτή που “εξυπηρετεί τους πολίτες στο παρόν χωρίς να προκαλεί προβλήματα για αυτούς και τον υπόλοιπο πλανήτη στο μέλλον”.

Κατεβάστε την έκθεση της Arcadis για τις βιώσιμες πόλεις από ΕΔΩ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s