Το νέο ΕΣΠΑ στο επίκεντρο της συνάντησης της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Οικονομίας και Υποδομών

Η συμβολή των δήμων στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και στην προώθηση της ανάπτυξης βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε τη Δευτέρα 23/3/2015 αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο Γιώργο Πατούλη με τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη. Ειδικότερα ζητήματα που τέθηκαν στη συνάντηση ήταν τα εξής: η συμμετοχή των δήμων στο νέο ΕΣΠΑ, οι δημόσιες συμβάσεις και το ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών, η λειτουργία των λιμανιών της χώρας και η λειτουργία των λαϊκών αγορών.

Σε ότι αφορά στο ΕΣΠΑ, εκ μέρους της ΚΕΔΕ τονίστηκε ότι οι επιχορηγήσεις στους δήμους για επενδύσεις (ΣΑΤΑ) από 1.107εκ. ευρώ το 2009, προβλέπεται να μειωθεί στα 130εκ. ευρώ το 2015, ενώ το «εθνικό σκέλος» του ΠΔΕ, που θα καλύπτει ανάγκες χρηματοδότησης της κεντρικής και της γενικής Κυβέρνησης, ανέρχεται σε 700 εκ. ευρώ ετησίως για την τριετία 2015 – 2018. Τούτων δοθέντων για τους δήμους το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 προβάλλει ως η μόνη βασική χρηματοδοτική πηγή για την πραγματοποίηση επενδύσεων.

Όμως στο νέο ΕΣΠΑ δεν περιλαμβάνεται Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα με δικαιούχους τους δήμους, όπως πρότεινε η ΚΕΔΕ. Επίσης τα ΕΠ «Εκπαίδευση, Κατάρτιση, Απασχόληση» και «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα» έχουν μειωμένους πόρους, κατά 60% και 75% αντίστοιχα, σε σχέση με τους αντίστοιχους πόρους 2007-2013. Η ΚΕΔΕ λοιπόν, σε ότι αφορά στο νέο ΕΣΠΑ, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη μεταξύ των άλλων εξής:

  • κατά την εξειδίκευση των Τομεακών και των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων να διασφαλιστούν συγκεκριμένες κατηγορίες δράσης για τους δήμους,
  • να προβλέπεται ρητά η δυνατότητα ορισμού φορέων της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως Ενδιάμεσων Φορέων Διαχείρισης,
  • να κατοχυρωθεί η συμμετοχή της ΚΕΔΕ και των ΠΕΔ στην εξειδίκευση και την παρακολούθηση της εφαρμογής των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο,
  • να εγκριθεί η χρηματοδότηση υποστήριξης των Δήμων από την Τεχνική Βοήθεια, που διαχειρίζεται η ΜΟΔ για την ωρίμανση των νέων έργων τους, όπως είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση.
  • να οριστεί η ΕΕΤΑΑ, ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης κατηγοριών δράσης που αφορούν τους Δήμους. Ο προϋπολογισμός των εν λόγω κατηγοριών δράσης πρέπει να υπερβαίνει τα 2 δις €.

Επίσης για το τρέχον ΕΣΠΑ 2007-2013, ζητήθηκε να λυθεί η εκκρεμότητα χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση των έργων των Δήμων τα οποία διαχειρίζεται η ΕΕΤΑΑ ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης.

Τέλος πριν οριστικοποιηθεί το νέο σύστημα επιβεβαίωσης της διαχειριστικής επάρκειας και ιδίως της διαχειριστικής επάρκειας των Δήμων, να υπάρξει διαβούλευση με την ΚΕΔΕ, ώστε όσοι Δήμοι την έχουν ήδη αποκτήσει βεβαίωση διαχειριστικής επάρκειας να τη διατηρήσουν, να προσληφθεί εξειδικευμένο προσωπικό στους δήμους που θέλουν να αποκτήσουν διαχειριστική επάρκεια και στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγραμματισμού, να διασφαλιστούν και άλλοι εναλλακτικοί τρόποι διαχειριστικής επάρκειας ή υλοποίησης των έργων, όπως η υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων.

Σε ότι αφορά τις δημόσιες συμβάσεις και ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών η ΚΕΔΕ τόνισε ότι ο σχεδιασμός πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες και συνθήκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πρότεινε την αναβολή έναρξης ισχύος του Ν.4281/2014, δεδομένου ότι δεν έχουν εκδοθεί τα σχετικά ΠΔ και οι υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή των διατάξεών του.

Για τα θέμα των λαϊκών αγορών και του υπαίθριου εμπορίου η ΚΕΔΕ ζήτησε όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων να δοθεί αποκλειστικά στους δήμους.

Τέλος, σε ότι αφορά στα λιμάνια η ΚΕΔΕ ζήτησε να δοθούν λύσεις και η λειτουργία τους να συνδεθεί οριστικά με τη ζωή και τη λειτουργία των πόλεων.


Διαβάστε το ενημερωτικό σημείωμα με τα αιτήματα της ΚΕΔΕ προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη ΕΔΩ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s