Σανταντέρ: Μια «έξυπνη πόλη» από το μέλλον

Το Σανταντέρ, μία μικρή παραθαλάσσια πόλη στις ισπανικές ακτές του Ατλαντικού με πληθυσμό περί τους 180.000 κατοίκους, κατάφερε τα τελευταία χρόνια (εν μέσω οικονομικής κρίσης που δοκιμάζει και την Ισπανία) αυτό που πολλές πόλεις απ’ όλο τον κόσμο έχουν ως στόχο εδώ και χρόνια…να μετατραπεί σε «έξυπνη πόλη».

Το Άμστερνταμ, το Ντουμπάι, η Βαρκελώνη, το Ελσίνκι, το Σαν Ντιέγκο, η Στοκχόλμη, η Βιέννη, η Γιοκοχάμα είναι μερικές από τις πόλεις που επιθυμούν να γίνουν κάποια στιγμή «έξυπνες» πόλεις. Παρά την επιθυμία τους ωστόσο, κανείς από τους υπεύθυνους αυτών των πόλεων δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο θα επιτύχουν το στόχο αυτό υιοθετώντας σε πολλές των περιπτώσεων και διαφορετικές προσέγγισεις για την εκπλήρωση αυτού.

Σε αυτό στο οποίο – σε κάθε των περιπτώσεων – συμφωνούν είναι ότι οι «έξυπνες» πόλεις θα λειτουργούν με αισθητήρες, υπολογιστές και smartphones και θα εφαρμόζουν νέες μορφές δημοτικής διακυβέρνησης, κάνοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες πιο διαφανείς και πιο ευέλικτες από ποτέ, αναβαθμίζοντας κατά πολύ το επίπεδο ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών.

Αυτό ακριβώς κατάφερε να κάνει η πόλη του Σανταντέρ. Προσελκύοντας εκπροσώπους τεχνολογικών κολοσσών, όπως της Google, της Microsoft και της IBM, καθώς και αντιπροσωπείες από την Κίνα και την Ιαπωνία η πόλη μετατράπηκε σ’ ένα τεράστιο ζωντανό εργαστήριο, ιδανικό για την εφαρμογή των νέων καινοτόμων τεχνολογιών.

Με τη συνδρομή τους και στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου υπό το συντονισμό του Δήμου, εγκαταστάθηκαν κάτω ακριβώς από την άσφαλτο των κεντρικών δρόμων 12.000 ηλεκτρονικοί αισθητήρες, οι οποίοι συνδέθηκαν με πομπούς στα φώτα των δρόμων, στις οροφές λεωφορείων ή ακόμη και πάνω σε δέντρα. Με τον τρόπο αυτό οι αισθητήρες παρέχουν ανελλιπώς πληροφορίες για την κίνηση στους δρόμους, ή τις ελεύθερες θέσεις πάρκινγκ. Με ένα έξυπνο σύστημα οι αισθητήρες δίνουν εντολή στις λάμπες του δρόμου που βρίσκονται σε πιο απόμακρα σημεία να ανάψουν όταν περνάνε περαστικοί, εξοικονομώντας παράλληλα ενέργεια. Ειδοποιούν επίσης τους υπεύθυνους οδοκαθαρισμού για τους κάδους απορριμμάτων που έχουν γεμίσει και χρειάζονται επειγόντως άδειασμα.

Οι αισθητήρες κόστισαν 9 εκατομ. ευρώ περίπου και χρηματοδοτήθηκαν από ευρωπαϊκά κονδύλια. Την επίβλεψη σχεδιασμού είχε το Πανεπιστήμιο της Cantabria αλλά και η Δημοτική Αρχή υπό την εποπτεία του δημάρχου της πόλης Iñigo de la Serna.

Το αποτέλεσμα είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακό καθώς με βάση την υποδομή που τοποθετήθηκε στην πόλη, υλοποιήθηκαν καινοτόμες εφαρμογές όπως:

  • Στατική και κινητή παρακολούθηση του περιβάλλοντος: Αισθητήρες στις κολώνες φωτισμού και σε προσόψεις κτιρίων μετρούν διοξείδιο του άνθρακα, θερμοκρασία, θόρυβο, κίνηση πεζών και αυτοκινήτων και επίπεδο φωτισμού. Έτσι, για παράδειγμα, όχι μόνο παρέχονται πληροφορίες για το ποιοι λαμπτήρες φωτισμού είναι εκτός λειτουργίας, αλλά ο φωτισμός των δρόμων μπορεί να προσαρμόζεται δυναμικά (π.χ. χαμηλώνει όταν δεν κινούνται αυτοκίνητα ή όταν έχει πανσέληνο και, αντίστοιχα, μεγαλώνει σε συνθήκες κίνησης, βροχής ή ομίχλης). Αισθητήρες στους κάδους απορριμμάτων δείχνουν ποιοι κάδοι πρέπει να αδειάσουν, περιορίζοντας τις διαδρομές των απορριμματοφόρων. Ο έλεγχος επεκτείνεται με αισθητήρες σε λεωφορεία, ταξί και αυτοκίνητα της αστυνομίας που μετρούν ένα σύνολο περιβαλλοντικών παραμέτρων.
  • Έλεγχος χώρων στάθμευσης: Συσκευές που βρίσκονται κάτω από την άσφαλτο δίνουν πληροφορίες σε φωτεινές επιγραφές που κατευθύνουν τους οδηγούς προς ελεύθερες (δωρεάν) θέσεις στάθμευσης.
  • Παρακολούθηση της κυκλοφορίας: Αισθητήρες έχουν τοποθετηθεί στις εισόδους της πόλης επιτρέποντας μετρήσεις έντασης κυκλοφορίας, ταχύτητας οχημάτων, ουρών σε περιπτώσεις κυκλοφοριακής συμφόρησης, αλλά και εγκαίρως ενημερώνουν για συμβάντα οδικών ατυχημάτων.
  • Άρδευση χώρων πρασίνου: Στα πάρκα υπάρχουν συσκευές που ελέγχουν θερμοκρασία, υγρασία ατμόσφαιρας-εδάφους, βροχόπτωση και ταχύτητα ανέμου, ώστε η άρδευση να είναι αποτελεσματική και οικονομική.
  • Ενημέρωση και συμμετοχή των πολιτών: Ετικέτες RFID/QR κώδικα χρησιμοποιούνται για σήμανση αξιοθέατων, εμπορικών καταστημάτων και δημόσιων χώρων. Κάτοικοι και επισκέπτες λαμβάνουν πληροφορίες στα κινητά τους τηλέφωνα για τοποθεσίες που επισκέπτονται. Οι πολίτες συμμετέχουν στην έξυπνη πόλη έχοντας πρόσβαση μέσω κινητού τηλεφώνου στην υπηρεσία του «ρυθμού της πόλης». Ένας πολίτης μπορεί, αν κατευθύνει το κινητό του προς το μέγαρο πολιτιστικών εκδηλώσεων, να δει τις προσεχείς εκδηλώσεις, ενώ αν το κατευθύνει προς ένα εμπορικό κατάστημα να δει προσφορές. Με το κινητό τηλέφωνο μπορεί να φωτογραφίσει μια κακοτεχνία ή λακκούβα και να στείλει τη φωτογραφία στη δημοτική υπηρεσία, δίνοντας αυτόματα (από το GPS) τις συντεταγμένες.
Το επόμενο «στοίχημα» για την πόλη του Σανταντέρ είναι να κάνει διαθέσιμα στο κοινό μέσω ειδικής εφαρμογής στοιχεία, όπως στατιστικά δεδομένα, δημογραφικές αλλαγές και τιμές ακινήτων, ενώ ετοιμάζεται επίσης η εφαρμογή «Ideas for All», ένα facebook αποκλειστικά για τους κατοίκους του Σανταντέρ, που θα συνδέσει την πόλη με τους κατοίκους της.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το όλο έργο της έξυπνης πόλης υλοποιήθηκε από μια κοινοπραξία εταιρειών ΤΠΕ, ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων (με βασικό ρόλο να έχει το τοπικό πανεπιστήμιο της Cantabria), με συμμετοχή του δήμου και με συντονιστή εταίρο το ερευνητικό τμήμα της εταιρείας τηλεπικοινωνιών της Ισπανίας (Telefonica I+D). Η επιτυχία όμως του όλου έργου οφείλεται κυρίως στην αποδοχή του και στη συμμετοχή πολιτών, τοπικών φορέων και επιχειρήσεων που, μέσω ευρείας διαβούλευσης, επέλεξαν υπηρεσίες που θα τους είναι πραγματικά ωφέλιμες ώστε, στη συνέχεια, να τις αξιοποιούν ευρύτατα.

Graphic How the smart city concept works

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s