Η έξυπνη πόλη σε πέντε βήματα

Οι πόλεις σε όλο τον κόσμο, παραδοσιακά ανταγωνίζονται μεταξύ τους στην προσέλκυση πολιτών, επισκεπτών και επενδύσεων. Σήμερα, έχουν έναν πρόσθετο λόγο να ανταγωνίζονται: την τεχνολογία και την ευφυΐα. Αυτό αποδεικνύεται με τη σημασία που δίδεται στην έννοια των έξυπνων πόλεων από τη διεθνή αγορά και την Ευρωπαϊκή πολιτική που στρέφεται έντονα σε αυτή την κατεύθυνση.

Ποιά είναι όμως τα βήματα εκείνα που μπορούν να βοηθήσουν στην πράξη στο μετασχηματισμό μιας πόλης σε έξυπνη; Σύμφωνα με τον Δρ. Λεωνίδα Ανθόπουλο, Επίκουρο Καθηγητή του ΤΕΙ Θεσσαλίας, τα πέντε βασικά βήματα στα οποία πρέπει να προχωρήσει μια πόλη για να πετύχει το στόχο αυτό, είναι τα εξής:

Βήμα 1: Οπτικές ίνες προς επιχειρήσεις και αξιόπιστο ασύρματο δίκτυο προς πολίτες. Τα παραδείγματα σε Γενεύη, Ζυρίχη, Ντουμπάι κ.α. επιβεβαιώνουν ότι το δίκτυο οπτικών ινών έχει αξία πρώτιστα για την επιχειρηματικότητα και βοηθά στην προσέλκυση επενδύσεων. Το ασύρματο δίκτυο από την άλλη πλευρά, επιτρέπει την αύξηση της κοινωνικής συνεισφοράς (crowdsourcing) και της συμμετοχής των πολιτών.

Βήμα 2: Ανοικτά δεδομένα. Το σύνολο των δημοτικών δεδομένων, δαπανών και αποφάσεων, είναι διαθέσιμα με απτό τρόπο στους πολίτες μέσα από διαδικτυακά παρατηρητήρια. Τα παραδείγματα τουΤάμπερε (Φινλανδία), του Κουίνσλαντ, της Κοπεγχάγης -και όχι μόνο- αποδεικνύουν τη σημασία της διαφάνειας για την ανάπτυξη της τοπικής καινοτομίας.

Βήμα 3: Απλές και φθηνές υπηρεσίες προς πολίτες και επιχειρήσεις. Απλές υπηρεσίες του Δήμου (π.χ. αιτήματα για περισυλλογή σκουπιδιών, για θέση στάθμευσης καταγγελίες κλπ.) είναι διαθέσιμες ψηφιακά προς όλους. Το αποδεικνύουν τα παραδείγματα της Βοστώνης, του Μπέρμινχαμ και όχι μόνο. Επιπλέον, ευφυείς μεταφορές διευκολύνουν την κινητικότητα και περιορίζουν το κυκλοφοριακό εντός της πόλης.

Βήμα 4: Παραχώρηση δομών και κοινωνική ευθύνη. Δημόσιοι χώροι και υποδομές, μπορούν να μισθωθούν από επιχειρήσεις ή και να διατεθούν προς νέους επιχειρηματίες, που στη συνέχεια αναπτύσσονται με τη συμβολή της επιχειρηματικότητας. Το αποδεικνύει το παράδειγμα της Λαβάσα (Ινδία), όπου κατασκευαστική επιχείρηση και τοπική αυτοδιοίκηση ανέπτυξαν μοναδικά τον τουρισμό. Επιπλέον, αισθητήρες για έλεγχο στάθμευσης –και όχι μόνο- προστατεύουν την τήρηση της κοινωνικής ευθύνης. Το παράδειγμα της Μελβούρνης το αποδεικνύει.

Βήμα 5: Οικολογία. Η διαχείριση της ενέργειας, των υδάτων και των απορριμμάτων (πχ. Σεούλ), η παρακολούθηση της μόλυνσης με αισθητήρες (π.χ. Σανταντέρ Ισπανίας), η τηλεθέρμανση (πχ. Στοκχόλμη) και η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας με smartgrids (π.χ. Βιέννη, Άμστερνταμ κ.α.) είναι ορισμένες μόνο από τις απτές εφαρμογές που μπορεί να εντοπίσει κανείς στις ιστορικές έξυπνες πόλεις και στις πόλεις του μέλλοντος.

Τα παραπάνω βήματα, σαφώς δεν είναι τα μόνα, αλλά μπορούν να συγκροτήσουν έναν γρήγορο «οδικό χάρτη» που θα ενισχύσει την υφιστάμενη «ευφυΐα»σε ανθρώπους, επιχειρήσεις και δομές στις πόλεις.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s