Θεσσαλονίκη και Καλαμαριά ενώνουν τις δυνάμεις τους: Με στόχο την προώθηση του τουρισμού, του πολιτισμού και της οικονομικής ανάπτυξης

Τις δυνάμεις τους με στόχο την καλύτερη ανάδειξη της μητροπολιτικής ταυτότητας της πόλης ένωσαν οι δήμοι Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, εγκαινιάζοντας τη στενή συνεργασία του ανθρώπινου δυναμικού τους, για την προβολή και προώθηση της πόλης και του θαλάσσιου μετώπου της. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, οι δυο δήμαρχοι, ο Γιάννης Μπουτάρης και ο Θεοδόσης Μπακογλίδης, υπέγραψαν πρόσφατα πρωτόκολλο συνεργασίας για θέματα τουρισμού, πολιτισμού, προβολής και οικονομικής ανάπτυξης.

«Η Καλαμαριά σήμερα επενδύει στην εξωστρέφεια. Ανοίγει τις πύλες της και εγκαινιάζει μια στρατηγική συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης με άξονες τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την οικονομική ανάπτυξη» ανέφερε ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης.

Επιπρόσθετα, ο κ. Μπακογλίδης αναφέρθηκε στην ανάδειξη του θαλάσσιου μετώπου καθώς και σε βασικούς χώρους που συνδέονται άμεσα με την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Καλαμαριάς όπως το Παλατάκι (Κυβερνείο), το πρώην στρατόπεδο Κόδρα και τη μαρίνα της Αρετσούς, η μοναδική μαρίνα του πολεοδομικού συγκροτήματος που υπολειτουργεί. «Ο δήμος διεκδικεί συνεχώς με προτάσεις και μελέτες αξιοποίησης την απόδοσή τους στην Καλαμαριά προκειμένου να καταστούν βασικός πυλώνας της τουριστικής, πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξής μας» τόνισε ο δήμαρχος Καλαμαριάς.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, επισήμανε ότι η ιδέα για την παραπάνω συνεργασία ξεκίνησε πριν 3 – 4 χρόνια, όπου οι δυο δήμοι διεκδικούν από κοινού το Παλατάκι. «Είναι ένα όνειρο που ελπίζω να πραγματοποιηθεί, να το μετατρέψουμε σε κέντρο Απανταχού Ελληνισμού, σε κέντρο προβολής πολιτισμού και τουρισμού» είπε ο κ. Μπουτάρης.

Κυβερνείο, Κόδρα, μαρίνα
Την αναγκαιότητα λειτουργίας των τριών χώρων που σήμερα είτε υπολειτουργούν είτε παραμένουν ανεκμετάλλευτοι – Κυβερνείο, πρώην στρατόπεδο Κόδρα, μαρίνα Αρετσούς- επισήμανε και ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού και Τουρισμού δήμου Καλαμαριάς, Ματθαίος Αμπατζίδης.

«Είναι ύψιστη προτεραιότητα κατά την άποψή μου η προώθηση των θεμάτων αυτών και η ένταξή τους σε προγράμματα χρηματοδότησης όπως το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ή η νέα περίοδος του ΕΣΠΑ, τα Σύμφωνα Εταιρικής Συνεργασίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αμπατζίδης, αναφερόμενος στα οφέλη λειτουργίας της μοναδικής μαρίνας που βρίσκεται στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης, στην ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, καθώς και στην ανάδειξη του Κυβερνείου σε πρότυπο χώρο παρουσίασης της πρωτοπορίας στην τέχνη, τον πολιτισμό και τη διανόηση με ευρωπαϊκή εμβέλεια.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνών Σχέσεων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας, τόνισε ότι «μέσα από τις συνέργειες και τις συμπράξεις θα περάσουμε από το ποσοτικό στο ποιοτικό» και για την περαιτέρω ανάπτυξη του δήμου Θεσσαλονίκης στο κομμάτι του τουρισμού οι όμοροι δήμοι αποτελούν την προέκταση των προσπαθειών.

Ημερίδα για τον τουρισμό και την ανάπτυξη στην Καλαμαριά
Παράλληλα, με την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Η τουριστική και αναπτυξιακή ταυτότητα και προοπτική της Καλαμαριάς». Τις στρατηγικές κινήσεις για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της Θεσσαλονίκης ανέπτυξε ο Γιώργος Μπαζμαδέλης, από το τμήμα Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος στη διεύρυνση και τον εμπλουτισμό του, στην τουριστική συνείδηση, στο σχεδιασμό 2015 – 2016 κ.ά.

Στη «Διπλωματία πόλεων» αναφέρθηκε η Ιωάννα Μυταυτσή, επίσης από το τμήμα Τουρισμού δήμου Θεσσαλονίκης, εξηγώντας πως από τη συγκεκριμένη δράση οδηγήθηκαν από την τουριστική ανάπτυξη στην τουριστική εξειδίκευση μέσα από την προσέγγιση αγορών στόχων.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Thessaloniki Convention Bureau, Δέσποινα Αμαραντίδου, ανέπτυξε τα οφέλη που προκύπτουν από τον συνεδριακό τουρισμό και το πώς αυτός είναι εφαλτήριο ανάπτυξης.

Τέλος, ο αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης, υπεύθυνος για την ανάπλαση της Νέας Παραλίας –μαζί με τον Bernard Cuomo-, αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα που δημιούργησαν τόσο η οικονομική κρίση όσο και η ανάπλαση της Νέας Παραλίας και το πώς ένας δημόσιος χώρος είναι το σημαντικότερο συστατικό μιας πόλης.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s