LIFE Ewas: Ένα πρόγραμμα για την προώθηση της καινοτομίας στην διαχείριση των απορριμμάτων από τη ΔΕΔΙΣΑ

Στην ηλεκτρονική παρακολούθηση των μπλε κάδων ανακύκλωσης απορριμμάτων που υπάρχουν στην πόλη των Χανίων, προχωρά η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΕΔΙΣΑ) μέσα από ένα καινοτόμο σύστημα με την ονομασία e-was. Το σύστημα που παρουσιάστηκε την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου και θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά πιλοτικά στην Ελλάδα, δίνει τη δυνατότητα, με την τοποθέτηση φορητών αισθητήρων σε κάδους ανακύκλωσης, να συλλέγονται δεδομένα από τους κάδους σε πραγματικό χρόνο.

Με τον τρόπο αυτό τα στελέχη της επιχείρησης θα έχουν μια πλήρη εικόνα για την κατάσταση των κάδων της ανακύκλωσης, δηλαδή για το ποιοι κάδοι είναι γεμάτοι από ανακυκλώσιμα υλικά και χρειάζονται συλλογή, και ποιοι όχι.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του εργοστασίου της ΔΕΔΙΣΑ Κώστα Πατεράκη, «η εφαρμογή του συστήματος θα συμβάλει στη μείωση του κόστους, στη βελτιστοποίηση των δρομολογίων και της κατανάλωσης καυσίμων από το στόλο της επιχείρησης, στη μείωση των αέριων εκπομπών, στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας – μέχρι και στην ενημέρωση για πυρκαγιά σε πραγματικό χρόνο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή την περίοδο γίνεται η εκπαίδευση του προσωπικού, ενώ η έναρξη της λειτουργίας του συστήματος χρονικά τοποθετείται για το Νοέμβριο.

Η εφαρμογή του συστήματος έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα που αφορά την αποτελεσματική και βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων με τη χρήση εργαλείων για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με την ονομασία «Life EWAS».

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα EWAS
Το πρόγραμμα Life EWAS στοχεύει στην προώθηση της καινοτομίας στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Τα πρόγραμμα προβάλει τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών, με σκοπό την βελτιστοποίηση των υφιστάμενων πρακτικών διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να καθιερωθεί ένα «μονοπάτι» για την υιοθέτηση ενός πιο βιώσιμου μοντέλου. Πιο συγκεκριμένα, το θα μεταφέρει και θα προσαρμόσει τις εμπειρίες από επιτυχημένες δραστηριότητες πρόληψης και συλλογής αποβλήτων, με σκοπό την απόκτηση γνώσης για την μεταφορά παρόμοιων δραστηριοτήτων σε διαφορετικό πλαίσιο της ΕΕ. Το EWAS στοχεύει στη θέσπιση μίας βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων και αποβλήτων με έμφαση στην ενεργειακή απόδοση, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, του θορύβου και της κυκλοφοριακής συμφόρησης κατά την διάρκεια της συλλογής και μεταφοράς των αποβλήτων.

Οι στόχοι του προγράμματος EWAS περιλαμβάνουν:
1. Αξιολόγηση των επιλογών και ευκαιριών της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας (Οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα), που σχετίζονται με την συλλογή και διαχείριση αποβλήτων.
2. Ο γενικός σκοπός είναι να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το 2020 σε σχέση με τη μείωση των αερίων θερμοκηπίου που προκύπτουν από τον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων.
3. Ανάπτυξη των κατάλληλων δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής αξιολόγησης, εφαρμογής και παρακολούθησης που σχετίζονται με διαφορετικές μεθοδολογίες συλλογής αποβλήτων και τα αντίστοιχα οφέλη για την βελτίωση των σημερινών πρακτικών διαχείρισης των αποβλήτων.
– Βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων
– Μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον σε σύγκριση με τις υφιστάμενες μεθόδους
– Αύξηση του επίπεδο της ανακύκλωσης των αποβλήτων και της συνεργασίας των πολιτών
– Μείωση του κόστους επένδυσης και του λειτουργικού κόστους, του θορύβου και των κυκλοφοριακών προβλημάτων.
4. Ανάδειξη της βελτιστοποίησης των πρακτικών διαχείρισης των αποβλήτων (Τοπικά Σχέδια Δράσης), μέσω της εφαρμογής του μοντέλου EWAS σε τοπικό και «κλαδικό» επίπεδο.
5. Αύξηση της γνώσης των νέων μεθόδων συλλογής αποβλήτων, την παροχή κατάρτισης και διάδοσης πληροφοριών για την ενεργό συμμετοχή των τοπικών φορέων.
6. Ο τελικός στόχος του EWAS είναι να δημιουργήσει, να υλοποιήσει και να αναδείξει τις επιπτώσεις και την αυξημένη βιωσιμότητα των μεθοδολογιών συλλογής αποβλήτων που χρησιμοποιούν καινοτόμες ICT λύσεις, την ίδια στιγμή που αυξάνεται η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανακύκλωση, εξοικονομούνται κόστη και μειώνονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σε συμμόρφωση με τους στόχους της ΕΕ για το 2020.

Τα προσδοκώμενα αποτελέσματα από την εφαρμογή του προγράμματος περιλαμβάνουν:

  • Μείωση του κόστους των δραστηριοτήτων διαχείρισης αποβλήτων κατά 15-30 % και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 10 %,
  • Λεπτομερής ανάλυση των υφιστάμενων μεθοδολογιών συλλογής αποβλήτων, του Ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου και των νέων ευκαιριών μέσω της χρησιμοποίησης εργαλείων ΤΠΕ,
  • Ολοκληρωμένη λύση ΤΠΕ για την αύξηση της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης των αποβλήτων η οποία θα αξιολογείται με τη χρήση διαφορετικών δεικτών χρήσης και απόδοσης, με τη διεξαγωγή έρευνας στους πιλοτικούς χρήστες και τους ευρύτερους πολίτες,
  • Μεθοδολογίες καινοτόμου διαχείρισης των αποβλήτων που θα βασίζονται σε προηγμένα εργαλεία ΤΠΕ που θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, την ηχορύπανσης και τα κόστη.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s