Έρχεται ανταποδοτικό τέλος τουριστικής ανάπτυξης από τον Δήμο Κω

newlogoΝα επιβάλει από το 2016 ένα ανταποδοτικό τέλος τουριστικής ανάπτυξης αποφάσισε ο δήμος της Κω, το οποίο θα υπολογίζεται ως ποσοστό επί των ακαθάριστων εσόδων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα στον τουριστικό τομέα του νησιού.


Από την επιβολή του τέλους ο δήμος προσδοκά να συγκεντρώσει 571.000 ευρώ, τα οποία θα δοθούν για τη χρηματοδότηση 9 δράσεων και έργων, όπως τουριστική προβολή, αναπλάσεις και κατασκευές. Την εν λόγω απόφαση του συγκεκριμένου δήμου δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλοι τουριστικοί δήμοι, κατά το πρότυπο παραδειγμάτων και δήμων στο εξωτερικό. Από το τέλος θα εισπραχθεί περίπου το 1/8 από τα ετήσια έσοδα που έχασε ο δήμος εξαιτίας της πρόσφατης κατάργησης του δημοτικού φόρου Δωδεκανήσων.

Για τον υπολογισμό του τέλους έχει γίνει διαχωρισμός των επιτηδευματιών σε 4 κατηγορίες. Στην 1η κατηγορία περιλαμβάνονται τα ξενοδοχεία 5 αστέρων, στη 2η τα ξενοδοχεία 4 αστέρων και στην 3η ξενοδοχεία άλλων κατηγοριών, κάμπινγκ, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάθε είδους καταστήματα πώλησης καφέ, αναψυκτικών κ.ά., μπαρ, επιχειρήσεις τουριστικών ειδών, σκαφών και ενοικίασης αυτοκινήτων, καθώς και σχολές εκμάθησης σπορ. Στην 4η κατηγορία περιλαμβάνονται όσοι επωφελούνται έμμεσα ή σε μικρότερο βαθμό από τον τουρισμό, ενώ εξαιρούνται από το τέλος οι επενδύσεις σε αγορές τίτλων, οι εισοδηματίες από αστικά ακίνητα, οι αγρότες κανονικού καθεστώτος και οι δημοτικές επιχειρήσεις.

Για την 1η κατηγορία επιτηδευματιών ο συντελεστής του τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων ανέρχεται σε ποσοστό 0,17%, στη 2η σε 0,15%, στην 3η σε 0,125% και στην 4η σε 0,07%. Με βάση τα παραπάνω, ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων με τζίρο 5.751.675 εκατ. ευρώ θα καταβάλει ως τέλος τουριστικής ανάπτυξης 9.777,82 ευρώ, ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων με τζίρο 687.078 ευρώ θα καταβάλει τέλος 619 ευρών, ένα κατάστημα με τζίρο 148.108,38 ευρώ θα καταβάλει τέλος 185,13 ευρώ, ένα οβελιστήριο με τζίρο 257.709,47 ευρώ θα καταβάλει τέλος 322,13 ευρώ και ένας ελεύθερος επαγγελματίας (ιατρός) με τζίρο 74.905 ευρώ θα καταβάλει τέλος 52,43 ευρώ.

 

Πηγή: Καθημερινή

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s