Νέο στόλο οχημάτων καθαριότητας απέκτησε μέσω ΕΣΠΑ ο Δήμος Θεσσαλονίκης

dsc_40981Τα νέα απορριμματοφόρα και οχημάτα καθαριότητας που θα προστεθούν στο στόλο του Δήμου Θεσσαλονίκης παρουσίασαν την Τετάρτη 18/11/2015 ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Θανάσης Παππάς. Πρόκειται για 50 νέα απορριμματοφόρα, 10 υδροφόρες, 12 φορτηγά γενικής χρήσης και 8 φορτηγά μεταφοράς container που προμηθεύτηκε ο Δήμος με κονδύλια του ΕΣΠΑ ενώ στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται 16 σάρωθρα από τα οποία έχει παραληφθεί το ένα.

Ο Γιάννης Μπουτάρης περιέγραψε την κατάσταση όταν παρέλαβε τα ηνία του Δήμου το 2011 υπογραμμίζοντας πως στα χαρτιά ο Δήμος είχε 70 απορριμματοφόρα αλλά λειτουργούσαν μόλις 10 με αποτέλεσμα όλη η πόλη να έχει γεμίσει σκουπίδια.

“Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια για να καθαρίσουμε τη πόλη, να εξορθολογίσουμε τη διαχείριση και να μειώσουμε το κόστος”, υπογράμμισε και πρόσθεσε πως αποτέλεσμα ήταν να μειώσουμε τα ανταποδοτικά τέλη κοντά στο 20%.

«Η καθαριότητα κόστιζε πολύ και ήταν αναποτελεσματική» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος και συνέχισε: «Κόψαμε τις πλασματικές υπερωρίες, μειώνοντας το
κόστος των υπερωριών στο ένα τρίτο, με εξαίρεση φυσικά τα εξαιρέσιμα και τα κυριακάτικα. Κάναμε μεγάλους διαγωνισμούς για την επισκευή και συντήρηση των οχημάτων σε συνδυασμό με τα ανταλλακτικά από εξωτερικά συνεργεία και καταφέραμε να επισκευάσουμε το μεγαλύτερο μέρος του στόλου και να το κάνουμε πάλι λειτουργικό. Βάλαμε μπρος την ανακύκλωση που μέχρι τότε κινούνταν κάτω από το 2% και έτσι μειώσαμε τον όγκο των απορριμμάτων, αποκτήσαμε έναν άλλο, νέο στόλο απορριμματοφόρων, ειδικά για την ανακύκλωση, χωρίς κόστος για το Δήμο από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Με τις κινήσεις αυτές φέραμε την καθαριότητα σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, μειώνοντας παράλληλα το κόστος αποκομιδής, αλλά και τα ανταποδοτικά τέλη κατά 20% συνολικά, στην τριετία 2011-2014».

Η πιο καθοριστική κίνηση της Διοίκησης, υπογράμμισε ο Γιάννης Μπουτάρης, ήταν η διεκδίκηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ 2007-2013, ώστε να αποκτήσει ο Δήμος έναν ολοκαίνουριο στόλο καθαριότητας, μειώνοντας περαιτέρω το κόστος αποκομιδής, καυσίμων και συντήρησης. Σημείωσε, πάντως, ότι λόγω της γραφειοκρατίας χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια ώσπου τα νέα οχήματα να είναι «ετοιμοπόλεμα». «Μαζί με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που σκοπεύουμε να κάνουμε στο πλαίσιο της θητείας μας, πιστεύουμε ότι το σύστημα αποκομιδής και καθαριότητας θα βελτιωθεί δραστικά, θα γίνει πιο αποτελεσματικό και θα προσομοιάζει στα αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, από τη στιγμή που θα προστεθούν σε αυτό οι υπογειοποιημένοι κάδοι και τα press containers, ενώ θα προωθηθεί η κομποστοποίηση και η επανάχρηση» πρόσθεσε ο Δήμαρχος.

Στό ίδιος μήκος κύματος και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Θ. Παππάς ο οποίος αναφέρθηκε σε «διαγωνισμούς που ανέστησαν την καθαριότητα».

Αναφερόμενος στον νέο στόλο έκανε λόγο για το αποτέλεσμα μιας διαδρομής και μιας προσπάθειας περίπου τεσσάρων ετών, τονίζοντας παράλληλα ότι οι επισκευές και οι συντηρήσεις των υφιστάμενων οχημάτων, γίνονται πλέον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενώ συνολικά η υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης είναι υγιής και λειτουργεί εύρυθμα. «Κατορθώσαμε να απορροφήσουμε ένα ποσόν 12.535.145 ευρώ για όλες τις κατηγορίες οχημάτων από το ΕΣΠΑ 2007-2013. Η προσπάθειά μας αυτή είχε ως αποτέλεσμα και άλλοι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος να χρηματοδοτηθούν μέσω του ΕΣΠΑ. Γι’ αυτό και λέω ότι πρόκειται για ‘’ΕΣΠΑ Μπουτάρη’’», ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Τις προτεραιότητες της διοίκησης παρουσίασε επίσηςο Θ. Παππάς οι οποίες είναι: η ολοκλήρωση της εκπόνησης μελέτης για το Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων σε συνεργασία με την Ανατολική Α.Ε., η εκπόνηση μελέτης για Εργοστάσιο Κομποστοποίησης σε συνεργασία με το Δήμο Θέρμης, η συνέχιση της κατασκευής θυλάκων και αποτμήσεων για τους κάδους, η ολοκλήρωση της διαδικασίας τοποθέτησης συστημάτων GPS σε 100 απορριμματοφόρα και η προώθηση κυκλοφοριακής μελέτης αποκομιδής, πιθανόν και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, για την Πράσινη και την Μπλε γραμμή.

Ο Θανάσης Παππάς σημείωσε ότι προχωρά η υπογειοποίηση 80 συστημάτων κάδων στο ιστορικό κέντρο μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου JESSICA, ενώ η Δημοτική Αρχή στοχεύει στην ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ άλλων 647 συστημάτων υπόγειων κάδων και επιχειρεί την αναδιάρθρωση σε επίπεδο Κοινοτήτων των δρομολογίων της Πράσινης και της Μπλε γραμμής, για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού και άλλων πόρων.«Επιδιώκουμε τη δημιουργία μιας υπηρεσίας που θα μπορεί να σταθεί στα πόδια της και θα λειτουργεί πάνω απ’ όλα σωστά» κατέληξε ο Αντιδήμαρχος, τονίζοντας ότι «στα σχέδια του Δήμου, κυρίαρχη θέση έχουν οι εγκαταστάσεις επανάχρησης και ανακύκλωσης απορριμμάτων, ένα μεγάλο Πράσινο Σημείο, που αποτελεί και το στοίχημα για τα έτη 2016-2017».

Τέλος ο Γ. Μπουτάρης ζήτησε την βοήθεια των πολιτών στη διαχείριση των απορριμμάτων καθώς όπως είπε από 1/1/2017 θα αυξηθεί το τέλος για ταφή απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης από 22 στα 35 ευρώ γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση των δημοτικών τελών κατά 50% εκτός αν προχωρήσει η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση και η επαναχρησιμοποίηση ενώ επανέλαβε πως»τα σκουπίδια μπορούν να αφήσουν κέρδος στο δήμο με ενεργειακή αξιοποίηση και επανάχρηση».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s