Οι έξυπνες υποδομές μεταφορών παράγοντας ανάπτυξης για τις πόλεις του αύριο

Του Γιώργου Σμυρνιούδη*

Οι υποδομές των μεταφορών αναγνωρίζονται σήμερα ως βασική κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι επενδύσεις στις υποδομές μεταφορών έχουν τα υψηλότερα πολλαπλασιαστικά οφέλη απ όλες τις άλλες μορφές δημοσιονομικών παρεμβάσεων, προσθέτοντας για κάθε ευρώ που επενδύεται τρία ευρώ στο ΑΕΠ μιας χώρας. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι ιδιαίτερης βαρύτητας, καθώς το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που κατοικεί σε πόλεις αναμένεται να αυξηθεί από 50% σήμερα, σε 75% το 2015. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά, ότι τα τρία τέταρτα των υποδομών των πόλεων του 2050 δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη.

cover

Οι πόλεις του αύριο θα είναι οι «έξυπνες πόλεις»,  θα χρησιμοποιούν δηλαδή την ψηφιακή τεχνολογία για να οικοδομήσουν σύγχρονα συστήματα μεταφορών και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών με αποτελεσματική χρήση των διαθέσιμων πόρων. Θα βασίζονται σε συστήματα που θα καθιστούν τις πόλεις πιο ανταγωνιστικές, πιο βιώσιμες και πιο ανοιχτές. Η διασύνδεση των συστημάτων και των κινητών συσκευών των πολιτών θα επιτρέπει στις υποδομές να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις επιθυμίες των χρηστών.

Η πρόσφατη μελέτη της ΕΥ (Routes to prosperity. How smart transport infrastructure can help cities to thrive – Οι δρόμοι της ευημερίας. Πως οι έξυπνες υποδομές μεταφορών μπορούν να βοηθήσουν τις πόλεις να αναπτυχθούν) αναλύει τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν για την κοινωνία από την ανάπτυξη των έξυπνων υποδομών μεταφορών: Αυξημένη παραγωγικότητα, καινοτομία, μείωση τιμών, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μειωμένη κυκλοφοριακή συμφόρηση, πιο ανταγωνιστικές διαμεταφορές, αυξημένη αξία της γης, βελτίωση της ποιότητας ζωής, καλύτερη χρήση των φυσικών πόρων και μειωμένη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Η μελέτη όμως αναδεικνύει επίσης και τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπισθούν για να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες. Ο σχεδιασμός μιας έξυπνης πόλης και των απαραίτητων υποδομών μεταφορών δεν είναι εύκολη υπόθεση και προϋποθέτει σε κάθε περίπτωση την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας και μια συνειδητή επιλογή των πολιτών για το είδος και το χαρακτήρα της πόλης στην οποία θέλουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους: Οραματίζονται μια πόλη που θα αποτελεί πόλο έλξης επενδύσεων, μια θέση στο διεθνή τουριστικό χάρτη, ένα κόμβο καινοτομίας, μια εστία βιώσιμης ανάπτυξης, μια πόλη που θα εξασφαλίζει πρωτίστως υψηλή ποιότητα ζωής;

Οι επιλογές αυτές θα προδιαγράψουν σε μεγάλο βαθμό το είδος των επενδύσεων που θα απαιτηθούν αλλά και τις οργανωτικές και διοικητικές δομές που θα τις υλοποιήσουν. Ωστόσο, ορισμένοι βασικοί κανόνες πρέπει να ληφθούν υπόψη σε κάθε περίπτωση:

* Οι επενδυτικές αποφάσεις πρέπει να βασίζονται σε κριτήρια μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας. Καθώς οι διαθέσιμοι πόροι είναι περιορισμένοι, οι επενδύσεις θα πρέπει να επιλεγούν με βάση τη μεγιστοποίηση του οφέλους συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων.

* Ολοκληρωμένη διαχείριση. Επιμέρους αποφάσεις θα πρέπει πάντα να εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό και να λειτουργούν συμπληρωματικά.

* Επενδύσεις σε επεκτάσιμα συστήματα. Ο σχεδιασμός θα πρέπει να γίνεται σε βάθος χρόνου ώστε να επιτρέπει κλιμακωτή ανάπτυξη των συστημάτων.

* Αποτελεσματικό πλαίσιο για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα. Δεδομένου του κρίσιμου ρόλου του ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει το οικονομικό και ρυθμιστικό περιβάλλον που θα ενθαρρύνει την δραστηριοποίηση ιδιωτών επενδυτών.

Στην Ελλάδα κατά τις τελευταίες δεκαετίες  έχουμε διαπιστώσει στην πράξη, το κόστος της αστικής ανάπτυξης χωρίς προγραμματισμό και έμφαση στις υποδομές. Σήμερα, μια σειρά από νέες τεχνολογίες και εφαρμογές μπορούν να συμβάλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην ελκυστικότητα των πόλεών μας, μέσα από επενδύσεις σε νέες υποδομές ή και την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση και τη διασύνδεση υποδομών που ήδη υπάρχουν. Πρόσφατα παραδείγματα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη συστημάτων ηλεκτρονικού εισιτηρίου και τηλεματικής για τον ΟΑΣΑ με ΣΔΙΤ, αλλά οι δυνατότητες είναι πολύ ευρύτερες όπως φαίνεται από την εμπειρία μεγαλουπόλεων του εξωτερικού, όπως το Λονδίνο, το Αμβούργο, και μεγάλες πόλεις της Κίνας που έχουν αναπτύξει πρωτοποριακά θεσμικά πλαίσια για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Η πολιτεία, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να δώσει λύσεις ούτως ώστε οι πόλεις όπου θα ζήσουν τα παιδιά μας να γίνουν πιο βιώσιμες.

* Γιώργιος Σμυρνιούδης – Εταίρος, Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος Έργων Υποδομής

Πηγήcapital.gr

Advertisements

One thought on “Οι έξυπνες υποδομές μεταφορών παράγοντας ανάπτυξης για τις πόλεις του αύριο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: