Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το νέο σύστημα αξιολόγησης, προαγωγών και επιλογής προϊσταμένων

Κατατέθηκε στη Βουλή, στις 3 Φεβρουαρίου 2016, το Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, Βαθμολογική Διάρθρωση Θέσεων, Συστήματα Αξιολόγησης, Προαγωγών και Επιλογής Προϊσταμένων (Διαφάνεια – Αξιοκρατία και Αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης)».

Στο εν λόγω νομοσχέδιο περιλαμβάνονται μια σειρά από σημαντικές ρυθμίσεις για τη δημόσια διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση, με τις κυριότερες εξ αυτών να αφορούν:

-το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης το οποίο τηρείται ηλεκτρονικά από το ΑΣΕΠ και στο οποίο εντάσσονται υποψήφιοι για την κάλυψη διοικητικών θέσεων αυξημένης ευθύνης, και μπορούν να εγγραφούν και υπάλληλοι των ΟΤΑ και το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων (Ε.Σ.Ε.Δ.) (άρθρα 1-14)
-το νέο σύστημα αξιολόγησης στο οποίο υπάγονται μεταξύ άλλων και οι τακτικοί πολιτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.) των ΟΤΑ α  βαθμού. (άρθρο 14-21)
– τη στοχοθεσία (άρθρο 22)
– το Παρατηρητήριο δημόσιας διοίκησης το οποίο έχει ως αποστολή την επιστημονική παρακολούθηση της διοικητικής λειτουργίας και το συντονισμό των διαδικασιών αξιολόγησης και κοινωνικού ελέγχου της δημόσιας διοίκησης (άρθρο 24)
– τη βαθμολογική διάρθρωση θέσεων και το σύστημα προαγωγών των υπαλλήλων των ΟΤΑ (άρθρο 25)
– τη βαθμολογική ένταξη και την αναγνώριση προϋπηρεσίας (άρθρο 26)
– τη διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής προϊσταμένων των ΟΤΑ (άρθρο 29)
– την αναγνώριση ως χρόνου πραγματικής υπηρεσίας για τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και επανήλθαν στην υπηρεσία με τις διατάξεις των άρθρων 14, 17, 18 και 21 του ν.4325/2015. (άρθρο 40)
– την παράταση της προθεσμίας για την αδειοδότηση των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών έως τις 31.12.2016 (άρθρο 46)
– την κατ’ εξαίρεση δυνατότητα παραίτησης των ΟΤΑ από ένδικα μέσα κατά πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων που διατάσσουν την παραμονή ή επάνοδο εργαζομένων στις θέσεις τους ή αναγνωρίζουν τις σχέσεις εργασίας τους ως αορίστου χρόνου, εφ’ όσον υπάρχει θετική γνωμοδότηση δικηγόρου και σύμφωνη γνώμη του προϊσταμένου της οικονομικής υπηρεσίας. (άρθρο 48)
– την άρση αξιόποινου των πράξεων και την οριστική παύση ποινικών, πειθαρχικών διώξεων και διαδικασιών καταλογισμού σε βάρος αιρετών και υπαλλήλων των ΟΤΑ επί υποθέσεων σχετικών με μη άσκηση ένδικων μέσων ή παραίτησης από ασκηθέντα επί υποθέσεων εργατικών διαφορών του προσωπικού των Ο.Τ.Α. α’ και των νομικών προσώπων τους και με την παράταση ισχύος συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και συμβάσεων μίσθωσης έργου του εν λόγω προσωπικού. (άρθρο 48)

  • Διαβάστε ολόκληρο το Σχέδιο Νόμου ΕΔΩ
  • Διαβάστε την Αιτιολογική Έκθεση και τα λοιπά κείμενα που συνοδεύουν το Σχέδιο Νόμου ΕΔΩ
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s