Διαδικτυακή έρευνα για τις διαδικασίες διαβούλευσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Με την εφαρμογή του Προγράμματος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» εδώ και πέντε και πλέον χρόνια, στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΟΤΑ ενσωματώθηκαν βασικές αρχές και εργαλεία άσκησης πολιτικής της Νέας Δημόσιας Διοίκησης, όπως η Δημόσια Διαβούλευση. Ωστόσο, η «βίαιη» επιβολή του προγράμματος με έμφαση στην περικοπή των δαπανών των ΟΤΑ και η αποψίλωση του στελεχιακού δυναμικού δεν επέτρεψαν σε θεσμούς όπως η Δημόσια Διαβούλευση να ενσωματωθούν λειτουργικά στην πρακτική των «Καλλικρατικών» ΟΤΑ.

Το ζήτημα της απαξίωσης της Δημόσιας Διαβούλευσης αποτελεί σήμερα, αντικείμενο έρευνας στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση-Θεσσαλονίκη» της ΕΕΤΑΑ με τη συνεργασία των Πανεπιστημίων Πελοποννήσου, Πειραιά, Αριστοτελείου και Δημοκρίτειου. Η Δρ. Χριστίνα Ευαγγέλου με την καθοδήγηση του καθ. Γ. Γαλανού, επιχειρούν την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης της Δημόσιας Διαβούλευσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα από ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο το οποίο απευθύνεται σε αιρετούς, υπηρεσιακούς παράγοντες και μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών.

Το ερωτηματολόγιο είναι δομημένο έτσι ώστε να είναι απλό και γρήγορο στη συμπλήρωση του (μέσος χρόνος απάντησης είναι τα 5 λεπτά) και είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικά από ΕΔΩ 

Έχοντας σαν βάση την πραγματική εικόνα της Δημόσιας Διαβούλευσης στους ΟΤΑ σήμερα, επιδίωξη της έρευνας είναι η πρόταση σύγχρονων εργαλείων και πολιτικών για την υποστήριξη της διαδικασίας λήψης συλλογικών αποφάσεων.

Τελικός στόχος είναι η λειτουργική ενσωμάτωση των διαδικασιών διαβούλευσης στην πρακτική των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και γι’ αυτό, η γνώμη όσων γνωρίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση από μέσα, μετράει!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s