Τροπολογία στη Βουλή για σύσταση ΑΕ από τους δήμους που διεκδικούν τον τίτλο της “Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης”

Τροπολογία (υπ. αρ. 506/31 22.6.2016) με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους που είναι υποψήφιοι για τη φιλοξενία του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, να συστήνουν ανώνυμη εταιρεία, η οποία θα είναι φορέας διαχείρισης αυτής της δράσης και με σκοπό τη διευκόλυνση των Δήμων που διεκδικούν τον εν λόγω τίτλο  κατατέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, Οικονομίας και Τουρισμού, με θέμα «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις των άρθρων 19, 20, 29, 30, 33, 35, 40 έως 46 της Οδηγίας 2013/34/ΕΕ σχετικά με «τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις και συναφείς εκθέσεις επιχειρήσεων ορισμένων μορφών, την τροποποίηση της Οδηγίας 2006/43/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και την κατάργηση των Οδηγιών 78/660/ΕΟΚ και 83/349/ΕΟΚ του Συμβουλίου» (Ε.Ε. L 189 της 29ης Ιουνίου 2013) και στις διατάξεις της Οδηγίας 2014/95/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (Ε.Ε. L 330/1 της 15ης Νοεμβρίου 2014) «για την τροποποίηση της Οδηγίας 2013/34/ΕΕ όσον αφορά τη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών και πληροφοριών για την πολυμορφία από ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους», και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού».

Η λογική της κατάθεσης μιας τέτοιας τροπολογίας βασίζεται στο γεγονός ότι σύμφωνα με το Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα «Καλλικράτης»), οι Δήμοι της χώρας δεν έχουν δικαίωμα να συστήνουν ή να συμμετέχουν σε άλλες ανώνυμες εταιρίες και έτσι οι δήμοι που συμμετέχουν στο θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, δεν είχαν την δυνατότητα να προετοιμαστούν υλικοτεχνικά και θεσμικά για να σηκώσουν ένα τέτοιο βάρος, όπως είναι αυτό της προετοιμασίας για την διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Για αυτό το λόγο, τα συναρμόδια Υπουργεία- Εσωτερικών, Παιδείας, Πολιτισμού και Οικονομικών- προχώρησαν στην προσθήκη νομοθετικής ρύθμισης – που θα ενταχθεί κατά τη διαδικασία ψήφισης του προαναφερόμενου νομοσχεδίου- σύμφωνα με την οποία κάθε Δήμος που θέτει υποψηφιότητα για τη φιλοξενία του θεσμού Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, δύναται να συστήσει ανώνυμη εταιρεία με αποκλειστικό σκοπό την διαχείριση και υλοποίηση της εν λόγω δράσης. Επιπλέον επιτρέπεται η επιχορήγηση της εταιρείας αυτής από προγράμματα Υπουργείων, Περιφερειών, Επιμελητηρίων, κλπ.

Η ανώνυμη εταιρεία του δήμου που θα επιλεγεί για να φιλοξενήσει τον θεσμό λύεται υποχρεωτικά και τίθεται σε εκκαθάριση μετά την ολοκλήρωση του σκοπού της. Οι εταιρείες των δήμων που δεν θα επιλεγούν λύονται και τίθενται σε εκκαθάριση αμέσως μετά την ανακήρυξη της πόλης που θα λάβει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Δείτε την τροπολογία και την έκθεση αξιολόγησης συνεπειών αυτής παρακάτω:

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s