Mία ακόμη καινοτομία για τα Τρίκαλα: Σε εφαρμογή το σύστημα πληροφόρησης beacons

Το σύστημα τεχνολογίας beacons, που παρέχει πληροφορίες για συγκεκριμένα σημεία ενδιαφέροντος της πόλης των Τρικάλων, καλώντας τους επισκέπτες να τα προσέξουν, τέθηκαν σε εφαρμογή από το περασμένο Σάββατο, δοκιμαστικά και από την Τρίτη θα λειτουργούν και οι σχετικές σημάνσεις. Πρόκειται για ένα τεχνολογικά πρωτοπόρο πρόγραμμα, που εφαρμόζεται στα Τρίκαλα και εγκαθίσταται για πρώτη φορά, σε συνεργασία με το Α.Τ.Ε.Ι. Αθηνών (Τμ. Ηλεκτρονικών Μηχανικών, Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Διατάξεων & Υλικών).  

Σε πρώτη φάση, εγκαταστάθηκε ένα μικρό δίκτυο 5 αυτόνομων beacons σε πέντε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος: Ασκληπιείο, Κεντρική Πεζογέφυρα, Παλαιές Φυλακές, Φρούριο, Τζαμί. Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να «επικοινωνήσει» διαδραστικά με το σημείο ενδιαφέροντος, μέσω του smartphone ή του tablet και να δει τις πληροφορίες που τον αφορούν. Αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει είναι να λαμβάνει μια ειδοποίηση στο κινητό ή το τάμπλετ ο κάθε χρήστης και να μεταβαίνει αυτόματα στην ιστοσελίδα του Δήμου.

beacons-the-retail-revolution-4-638

Πώς δουλεύει
Το νέο σύστημα πληροφόρησης είναι εξαιρετικά απλό:

  • Στα σημεία που υπάρχει το χαρακτηριστικό ταμπελάκι των beacons, ενεργοποιούμε το Bluetooth και τις υπηρεσίες τοποθεσίας (location) της συσκευής.
  • Εγκαθιστούμε στην android συσκευή έναν physical web browser. Συνιστάται ο physical web https://play.google.com/store/apps/details?id=physical_web.org.physicalweb&hl=en.
  • Πριν την πρώτη χρήση του physical web browser πρέπει να κάνουμε την εξής ρύθμιση: Στην επιλογή settings (πάνω δεξιά) και στο πεδίο Physical Web Service πατά και επιλέγει τη ρύθμιση Development Open Source Physical Web Service».
  • Έχοντας ανοιχτή την εφαρμογή στο υπόβαθρο, μόλις βρεθούμε στην εμβέλεια ενός beacon, στην οθόνη της εφαρμογής θα εμφανίζεται το link της σελίδας, στην οποία γίνεται η ανακατεύθυνση οπότε πατώντας το, ανοίγει και η σελίδα.
  •  Εναλλακτικά, σε κινητά με android 5 και μεταγενέστερο, όταν βρίσκονται στην εμβέλεια ενός beacon, θα εμφανίζεται μία ειδοποίηση (στη λίστα με τις ειδοποιήσεις).

Τι είναι τα beacons
Τα beacons είναι ένα είδος τεχνολογίας μικρο-εντοπισμού χαμηλού κόστους που χρησιμοποιεί Bluetooth χαμηλής κατανάλωσης (BLE 4.0) και μπορεί να συνδεθεί με οποιαδήποτε τοποθεσία ή αντικείμενο, από τοίχους και πάγκους έως ανθρώπους και προϊόντα. Μεταδίδουν μικροσκοπικά ραδιοσήματα τα οποία μπορούν να λάβουν και να ερμηνεύσουν τα smartphones, ξεκλειδώνοντας την αναγνώριση μέσω μικρο-εντοπισμού και βάσει περιεχομένου.

Με το κατάλληλο κιτ ανάπτυξης λογισμικού, οι εφαρμογές κινητού στα smartphones των πελατών σας έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν την εγγύτητά τους σε κοντινές τοποθεσίες και αντικείμενα, αναγνωρίζοντας τον τύπο, την ιδιοκτησία, την τοποθεσία κατά προσέγγιση, τη θερμοκρασία και την κίνησή τους.

Πηγή: Με πληροφορίες από το www.lifo.gr και το www.citybranding.gr 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s