Ημερίδα με θέμα: «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη- Η μεγάλη πρόκληση του 21ου αιώνα»

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα με τίτλο «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη – Η Μεγάλη Πρόκληση του 21ου Αιώνα», διοργανώνεται στις 2 Δεκεμβρίου 2016, στο Δημαρχείο Κορυδαλλού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο- Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, την Ομάδα Gr-RAC και το Δήμο Κορυδαλλού (http://www.korydallos.gr/), στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας «2016 lnternational Year of Global Understanding – IYGU» (http://www.global-understanding.info).

Η ημερίδα αποσκοπεί να παρουσιάσει τις σύγχρονες προκλήσεις των αστικών περιοχών και να αναδείξει Καλές Πρακτικές σε θέματα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

sttraΌπως επισημαίνει στο polis2020 η κα. Αναστασία Στρατηγέα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών (Σ.Α.Τ.Μ.) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.) και εκ των διοργανωτών της ημερίδας «η αστικοποίηση αποτελεί σήμερα ένα φαινόμενο που παίρνει σημαντικές διαστάσεις παγκοσμίως, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω μέχρι το 2050, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στα πρότυπα κοινωνικοοικονομικής εξέλιξης και στα ζητήματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος των αστικών περιοχών κατά τον 21ο αιώνα».

Οι επιπτώσεις του φαινομένου της αστικοποίησης, σύμφωνα με την ίδια, μπορούν να έχουν διπλή ανάγνωση:

  • Η πρώτη αφορά στις θετικές επιπτώσεις της ανάπτυξης των πόλεων, μέσα από τη συμβολή τους στην οικονομική ευημερία και την ανάπτυξη της καινοτομίας (το 75% του ΑΕΠ της Ευρώπης παράγεται στις αστικές της περιοχές).
  • H δεύτερη αναδεικνύει τον ρόλο των αστικών περιοχών στη δημιουργία σειράς προβλημάτων που αποτελούν σήμερα παγκόσμιες προκλήσεις προς αντιμετώπιση στα αστικά περιβάλλοντα, όπως η υπερκατανάλωση μη ανανεώσιμων πόρων, η συμβολή τους στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή, κ.λ.π. οι πόλεις σήμερα αποτελούν την ΠΗΓΗ αλλά και τη ΛΥΣΗ των παγκόσμιων προβλημάτων».

Όπως αναφέρει η κα. Στρατηγέα «η αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κλιμάκωση του φαινομένου της αστικοποίησης βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των κέντρων λήψης αποφάσεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, με στόχο τη διατύπωση αποτελεσματικών πολιτικών για την επιδίωξη του στόχου της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ».

Ενδεικτικά ζητήματα στο πλαίσιο αυτό αποτελούν:

  • η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,
  • η αποτελεσματικότερη διαχείριση των απορριμμάτων, υιοθετώντας πρακτικές 3Rs (Reduce, Reuse, Recycle),
  • η λελογισμένη κατανάλωση των υδάτινων πόρων,
  • η προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και η μείωση της ρύπανσης από τις μεταφορές-μετακινήσεις,
  • η αύξηση της ευαισθητοποίησης του αστικού πληθυσμού και η ανάπτυξη προτύπων συμπεριφοράς χαμηλότερου οικολογικού αποτυπώματος, η τόνωση της κοινωνικής συνοχής
  • η ανάδειξη του πολιτισμού ως πυλώνα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, κ.ά.

Σημαντικός δε αρωγός στην επιδίωξη των παραπάνω είναι και οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και οι καινοτόμες εφαρμογές τους στο αστικό επίπεδο, στο πλαίσιο και της προώθησης της Ιδέας των «έξυπνων πόλεων».

Για περισσότερες Πληροφορίες και Δηλώσεις Συμμετοχής στην ημερίδα :

  • Αναστασία Στρατηγέα – email: stratige@central.ntua.gr
  • Ανδρέας Αλεξόπουλος – email: alexopandr@gmail.com

hmerida

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s