«Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη – Η μεγάλη πρόκληση του 21ου αιώνα»

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα με τίτλο «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη – Η Μεγάλη Πρόκληση του 21ου Αιώνα», διοργανώνεται στις 9 Δεκεμβρίου 2016, στο Δημαρχείο Κορυδαλλού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο- Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, την Ομάδα Gr-RAC και τον Δήμο Κορυδαλλού, στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας «2016 lnternational Year of Global Understanding – IYGU» (http://www.global-understanding.info).

Η ημερίδα αποσκοπεί να παρουσιάσει τις σύγχρονες προκλήσεις των αστικών περιοχών, να αναδείξει Καλές Πρακτικές σε θέματα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και να αποτελέσει μια πλατφόρμα αλληλεπίδρασης και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπροσώπων της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων κεντρικών φορέων άσκησης πολιτικής.

Η Ημερίδα διαρθρώνεται σε τρείς ενότητες:

• Η πρώτη ενότητα εστιάζει στην παρουσίαση των σύγχρονων προκλήσεων των α-στικών περιοχών στον αιώνα που διανύουμε, με εισηγήσεις από τον ακαδημαϊκό χώρο σε θέματα ενέργειας, κλιματικής αλλαγής, βιώσιμης κινητικότητας, συμμετοχής του κοινού, κ.λπ.

• Η δεύτερη ενότητα επιχειρεί τη διάδοση γνώσης σχετικής με την υιοθέτηση καλών πρακτικών από Δήμους της χώρας και τις εμπειρίες από την εφαρμογή τους, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνουν σχετικές παρουσιάσεις από εκπροσώπους Δήμων της χώρας.

• Η τρίτη ενότητα επιχειρεί να δώσει το στίγμα των τρεχουσών χρηματοδοτικών εργαλείων και πολιτικών στήριξης της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, με εισηγήσεις εκπροσώπων φορέων της κεντρικής διοίκησης.

Η αστικοποίηση αποτελεί σήμερα ένα φαινόμενο που παίρνει σημαντικές διαστάσεις παγκοσμίως, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω μέχρι το 2050, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στα πρότυπα κοινωνικοοικονομικής εξέλιξης και στα ζητήματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος των αστικών περιοχών κατά τον 21ο αιώνα.

Οι πόλεις σήμερα αποτελούν την πηγή αλλά και τη λύση των παγκόσμιων προβλημάτων. Γι αυτό και επιπτώσεις του φαινομένου της αστικοποίησης, μπορούν να έχουν διπλή ανάγνωση:

Η πρώτη αφορά στις θετικές επιπτώσεις της ανάπτυξης των πόλεων, μέσα από τη συμβολή τους στην οικονομική ευημερία και την ανάπτυξη της καινοτομίας (το 75% του ΑΕΠ της Ευρώπης παράγεται στις αστικές της περιοχές).

H δεύτερη αναδεικνύει τον ρόλο των αστικών περιοχών στη δημιουργία σειράς προβλημάτων που αποτελούν σήμερα παγκόσμιες προκλήσεις προς αντιμετώπιση στα αστικά περιβάλλοντα, όπως η υπερκατανάλωση μη ανανεώσιμων πόρων, η συμβολή τους στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή, κ.λ.π.

Στην ημερίδα θα μιλήσει και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πλατανιά και διαχειριστής του #polis2020, Γαβριήλ Κουρής παρουσιάζοντας στη θεματική συνεδρία που αφορά «Καλές Πρακτικές Πόλεων και εμπειρίες από την εφαρμογή τους» την εισήγηση με θέμα: «Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός ως Εργαλείο Τοπικής Πολιτιστικής Ανάπτυξης: Η Περίπτωση του Δήμου Πλατανιά».

%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%b1%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b3_%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b4%ce%b1-9-12-2016-%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%bd%ce%b1-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%b7

4 σκέψεις σχετικά με το “«Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη – Η μεγάλη πρόκληση του 21ου αιώνα»

  1. Γεια σας αν θέλετε ρίξτε μια ματιά στο εκπαιδευτικό υλικό για τη Βιώσιμη
    Πόλη που έχουμε ετοιμάσει στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου
    Κορδελιού & Βερτίσκου http://www.kpe-thess.gr/el/ekpaideytiko-yliko/

    Με εκτίμηση

    Χρυσούλα Αθανασίου

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε