Ανάδειξη του Ορθόδοξου Πολιτιστικού Αποθέματος του Ν. Χανίων: Από τον Δήμο Πλατανιά και την ΟΑΚ

Tο έργο με τίτλο «Ανάδειξη του Ορθόδοξου Πολιτιστικού Αποθέματος του Νομού Χανίων» που υλοποιήθηκε με επιτυχία από τον Δήμο Πλατανιά, ως δικαιούχο φορέα, σε συνεργασία με την Ορθόδοξo Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) και αφορά τoν σχεδιασμό και τη δημιουργία μιας καινοτόμας διαδικτυακής πύλης με σκοπό την ψηφιακή προβολή και ανάδειξη των εκκλησιαστικών θησαυρών, των συλλογών των μοναστηριών και γενικότερα της ορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς του νομού Χανίων, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου το απόγευμα, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε στις εγκαταστάσεις της ΟΑΚ, παρουσία εκπροσώπων τοπικών αρχών και φορέων και πλήθους πολιτών.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας υπήρξε αναλυτική παρουσίαση του πληροφοριακού κόμβου και του καινοτόμου συστήματος υπηρεσιών του έργου από τον κ. Ι. Μουντογιαννάκη, υπεύθυνο βιβλιοθήκης της Ο.Α.Κ. και από τον αντιπρόεδρο της αναδόχου Εταιρείας του έργου κ. Θ. Καραγιάννη ενώ για την ψηφιοποίηση του Ορθόδοξου Πολιτιστικού Αποθέματος του Νομού Χανίων ως μοντέλου ανάπτυξης και προώθησης του Θρησκευτικού Τουρισμού στην περιοχή, μίλησε η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, η οποία επισήμανε πως «μέσω τέτοιων πρωτοβουλιών, όπως αυτή του Δήμου Πλατανιά και της ΟΑΚ, επιτυγχάνεται η διαφύλαξη και βιώσιμη θωράκιση του πολιτιστικού αποθέματος αλλά και η δημιουργία ενός πόλου προώθησης του εκκλησιαστικού και θρησκευτικού τουρισμού».

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ
Στη σημαντικότητα του έργου διαφύλαξης και ανάδειξης του Ορθόδοξου πολιτιστικού μας αποθέματος μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας της Κρήτης, της γενικής γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, στελεχών της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης και άλλων τοπικών φορέων.

unnamed-54-225x300Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε θρησκευτικό και πολιτισμικό φάρο της Κρήτης την Ορθόδοξη Ακαδημία όπου έγινε η παρουσίαση της ψηφιακής πλατφόρμας, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια στηρίζει όλες τις αξιόλογες πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Παράλληλα, ο κ. Αρναουτάκης για την επιτυχία του έργου ανάδειξης του θρησκευτικού πλούτου των Χανίων και της Κρήτης έδωσε δημόσια συγχαρητήρια στον δήμαρχο Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη και στα στελέχη της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, λέγοντας: «Λίγες εβδομάδες μετά τη σημαντική απονομή του πρώτου βραβείου στο Δήμο Πλατανιά, για τη διαδικτυακή πύλη, η οποία αναδεικνύει τον θρησκευτικό πλούτο της περιοχής, ως Περιφέρεια Κρήτης, συγχαίρουμε θερμά τον Δήμαρχο και τα στελέχη του Δήμου, τον Διευθυντή της Ορθοδόξου Ακαδημίας και όλο το επιστημονικό προσωπικό, που εργάστηκε για την κατασκευή μιας σημαντικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με στόχο την ανάδειξη της χριστιανικής πολιτισμικής παράδοσης της Κρήτης. Αναμφίβολα, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έρχεται να προστεθεί στις δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης, για την αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος του νησιού, μέσα από τη συνεργασία μας, με το Υπουργείο Πολιτισμού, της κατά τόπου Εφορείες Αρχαιοτήτων, την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο, τα Ερευνητικά και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και βέβαια σε στενή συνεργασία με τους Δήμους της Κρήτης. Τα τελευταία χρόνια στην Περιφέρεια Κρήτης, προσαρμόζουμε τις δράσεις μας, με δεδομένο το γεγονός ότι η διαχείριση του πολιτιστικού κεφαλαίου γίνεται με εντελώς διαφορετικούς όρους σε σχέση με το παρελθόν. Ήδη είμαστε στην ευχάριστη θέση να μετράμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα και στον τομέα αυτό…».

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗΣ
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης αναφέρθηκε στο ιστορικό του έργου και στα οφέλη που προκύπτουν απ’ αυτό, τονίζοντας πως «ο Δήμος Πλατανιά και η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης σε συνεργασία με τις Ιερές Μητροπόλεις Κισσάμου και Σελίνου και Κυδωνίας και Αποκορώνου, υλοποίησαν το παρόν έργο προκειμένου να βελτιωθεί η δυνατότητα προσέγγισης πολιτών και τουριστών στα εκκλησιαστικά κειμήλια και μοναστήρια του Νομού Χανίων, αναδεικνύοντας με σύγχρονους και ελκυστικούς τρόπους το περιεχόμενο των συλλογών τους, μοναδικών για την ελληνική επικράτεια και δημιουργώντας τις απαραίτητες υποδομές, καθώς και τη δημιουργία ψηφιακών πολιτιστικών διαδρομών στα ορθόδοξα μνημεία του Νομού μας…».

unnamed-1-30-817x580

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «με το εν λόγω έργο θα ενισχυθεί και η τουριστική ανάπτυξη και προβολή του Δήμου Πλατανιά αλλά και του Νομού Χανιών γενικότερα, αφού ο θρησκευτικός Τουρισμός αποτελεί μία ειδική μορφή τουρισμού που ανθεί διεθνώς και προσελκύει εκατομμύρια επισκεπτών και περιηγητών» ενώ υπενθύμισε ότι ο Δήμος Πλατανιά βραβεύτηκε πρόσφατα με το Χρυσό Βραβείο στο διαγωνισμό των Best City Awards για το εν λόγω έργο.

Επισημαίνεται ότι την εκδήλωση χαιρέτισαν ο μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος, ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Aποκορώνου Δαμασκηνός και ο γενικός διευθυντής της ΟΑΚ Δρ Κ. Ζορμπάς, ο οποίος ήταν ο συντονιστής της ημερίδας, ενώ παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η βουλευτής Χανίων Β. Βαγιωνάκη, ο Δήμαρχος Κισσάμου Θ. Σταθάκης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Π. Σημανδηράκης, οι Αντιδήμαρχοι Δ. Πλατανιά Γ. Μαλακωνάκης, Ν. Δασκαλάκης και Γ. Καλαϊτζάκης, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Πλατανιά Γ. Κουρής, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων Ε. Παπαδοπούλου, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και ενώσεων, κ.ά.

20161212-193922

20161212_192246

20161212_185906

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s