Επεκτείνεται από 1.1.2017 σε όλους τους Δήµους της Χώρας το «Κοινωνικό Εισόδηµα Αλληλεγγύης»

Η επέκταση – από 1/1/2017 – του προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδηµα Αλληλεγγύης» (Κ.Ε.Α.) σε όλους τους Δήµους της Χώρας, περιλαμβάνεται μεταξύ των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου με τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Εφαρμοστικές Διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α’ 85)» το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 15/12/2016. Στο εν λόγω νομοσχέδιο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις και για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αναλυτικότερα:

Α. Κοινωνικό Εισόδηµα Αλληλεγγύης
Με την παρ.1 του άρθρου 22 επεκτείνεται από 1.1.2017 σε όλους τους Δήµους της Χώρας το Πρόγραµµα «Κοινωνικό Εισόδηµα Αλληλεγγύης» (Κ.Ε.Α.), όπως ορίζεται στο άρθρο 235 του ν. 4389/2016 (Α΄ 94).
Με την παρ.2 του άρθρου 22 αντικαθίσταται το εδάφιο α΄ της παρ. 2 του άρθρου 235 του ν. 4389/2016 αναδιατυπώνοντας τους ωφελούμενους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Με την παρ.3 του άρθρου 22 αντικαθίσταται το εδάφιο ε΄ της παρ. 2 του άρθρου 235 του ν. 4389/2016 αναδιατυπώνοντας τον ορισμό του Εγγυημένου ποσού.
Με την παρ.6 του άρθρου 22 προστίθεται νέα παρ.5 στο άρθρο 235 του Ν.4389/16, στην οποία ορίζονται οι ποινικές κυρώσεις που επιβάλλονται, σε περίπτωση δήλωσης από τον αιτούντα ψευδών στοιχείων ή απόκρυψης αληθινών στην αίτηση ένταξης του στο Κ.Ε.Α., µε σκοπό τον προσπορισµό περιουσιακού οφέλους στον ίδιο ή σε τρίτο.
Τα ανωτέρω ισχύουν σύμφωνα με την παρ.7 του άρθρου 22 από 01.01.2017.

Β. Σύσταση πληροφοριακού συστήματος «e-pronoia για τον πολίτη»- Διασύνδεση με κοινωνικές υπηρεσίες ΟΤΑ και Κέντρα Κοινότητας
Επίσης, με το άρθρο 21 συνιστάται στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) πληροφοριακό σύστηµα, υπό τον τίτλο, «e-pronoia για τον πολίτη», το οποίο περιλαµβάνει Ηλεκτρονική Πλατφόρµα Διασύνδεσης και Διαδραστικότητας των υπηρεσιών Πρόνοιας, Διαδικτυακή Πύλη Πρόνοιας για την εξυπηρέτηση του πολίτη και Σύστηµα Ηλεκτρονικής Αναφοράς, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Δράσεων Κοινωνικής Φροντίδας και Αλληλεγγύης, με σκοπό την βελτίωση της πρόσβασης και της εξυπηρέτησης του πολίτη στις προνοιακές υπηρεσίες, την εύρυθµη λειτουργία και αναβάθµιση των παρεχόµενων υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, και τον συντονισµό των δράσεων φορέων, που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας.

Το πληροφοριακό σύστηµα «e-pronoia για τον πολίτη» διασυνδέεται, σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 21, μεταξύ άλλων και µε τις αρµόδιες κοινωνικές υπηρεσίες των Οργανισµών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθµού και τα Κέντρα Κοινότητας (άρθρο 4 του ν. 4368/2016).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s