Μετάθεση προθεσμίας έναρξης άσκησης αρμοδιοτήτων από Δήμους στους οποίους παρέχεται διοικητική υποστήριξη

Παρατείνεται – κατά 1 έτος – έως την 1η Ιανουαρίου 2019, το μέτρο της διοικητικής υποστήριξης των Δήμων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων που μεταβιβάστηκαν σε αυτούς, στο πλαίσιο των οριζόμενων στην περίπτωση α’ της παρ. 1 του άρθρου 95 του ν. 3852/2010, σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης με θέμα: «Αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων – Καταχώριση στο Εθνικό Μητρώο Διαστημικών Αντικειμένων – Ίδρυση Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και λοιπές διατάξεις» που συζητήθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων στις 20 Δεκεμβρίου.

Μεταξύ των αρμοδιοτήτων που θα συνεχίσουν να ασκούνται, τουλάχιστον μέχρι τις 31/12/2018, από τους Δήμους που παρέχουν διοικητική υποστήριξη περιλαμβάνονται και οι αρμοδιότητες του τομέα Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, όπως αυτές προβλέπονται στο άρθρο 94 του Ν.3852/2010 και οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούν:

  1. την έκδοση πιστοποιητικών οικονομικής αδυναμίας.
  2. την καταβολή των επιδομάτων σε τυφλούς, κωφάλαλους, ανασφάλιστους παραπληγικούς, τετραπληγικούς και ακρωτηριασμένους, διανοητικά καθυστερημένους, ανίκανους προς εργασία, υποφέροντες από εγκεφαλική παράλυση (σπαστικούς), απροστάτευτους ανήλικους, υποφέροντες από αιμολυτική αναιμία και βαριά ανάπηρους, καθώς και σε λοιπά άτομα δικαιούμενα παροχής κοινωνικής προστασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας, καθώς και των οικείων κανονιστικών ρυθμίσεων.
  3. την έκδοσης αποφάσεων παροχής κοινωνικής προστασίας.
  4. την αναγνώριση δικαιούχων στεγαστικής συνδρομής.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη διάταξη νόμου είχε ψηφιστεί από τη Βουλή και πέρυσι τέτοια εποχή…

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Στο ίδιο ψηφισθέν Νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης ρυθμίσεις με τις οποίες παρατείνονται και άλλες προθεσμίες για θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών και πιο συγκεκριμένα:

α. Παράταση προθεσμίας υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλών προς ΟΤΑ 
Συμπληρώνεται η παρ. 3 του άρθρου 52 του Ν. 4483/2017 ώστε κατ’ εξαίρεση και ειδικώς για τις περιπτώσεις στις οποίες η αρμόδια προς παραλαβή της αίτησης υπηρεσία ανήκει σε δήμο ή σε νομικό πρόσωπο δήμου που έχει κηρυχθεί και εξακολουθεί να τελεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση (δηλ. την 30.11.2017), η προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση αυτή παρατείνεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2018.

β. Παράταση της προθεσμίας συγχώνευσης των ΦΟΔΣΑ στους Περιφερειακούς ΦΟΔΣΑ
Το προβλεπόμενο στο πρώτο εδάφιο της περίπτ. α της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 4071/2012 (Α’ 85), όπως ισχύει, διάστημα συγχώνευσης των υφιστάμενων ΦΟΔΣΑ στους Περιφερειακούς Συνδέσμους ΦΟΔΣΑ του άρθρου 13 του ανωτέρω νόμου, όπως ισχύει, παρατείνεται μέχρι 30.06.2018. Η ισχύς της παρούσας διάταξης αρχίζει από 1.1.2018.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s