Δεν αναστέλλεται η λειτουργία των Κ.Η.Φ.Η. λόγω του κορονοϊού – Έγγραφο Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Οδηγίες σχετικά με το ρόλο που καλείται να παίξουν τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) όσον αφορά τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς λοίμωξης από το νέο κορονοϊό 2019-NCOV εδόθησαν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων  με σχετικό έγγραφο που υπογράφει η Υφυπουργός Δόμνα -Μαρία Μιχαηλίδου.

Σε αυτό επισημαίνεται πως για τα Κ.Η.Φ.Η. δεν αναστέλλεται η λειτουργία τους, λόγω του ότι  οι υπηρεσίες που παρέχουν – όπως σίτιση, νοσηλευτική φροντίδα κ.α. – είναι απολύτως αναγκαίες και όχι ψυχαγωγικού χαρακτήρα όπως π.χ. αυτές των ΚΑΠΗ.

Αναλυτικότερα, στο έγγραφο – το οποίο παρουσιάζει το POLIS2020 – αναφέρονται τα εξής:

«Στο πλαίσιο εφαρμογής μέτρων πρόληψης κατά της διασποράς του κορονοϊού COVID-19, ιδίως δε για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, στις οποίες ανήκουν οι ηλικιωμένοι, και σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών, αναφορικά με τη λειτουργία των Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) θέτουμε υπόψη σας τα παρακάτω:  Τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) αποτελούν μονάδες ημερήσιας φιλοξενίας ηλικιωμένων ατόμων μη δυναμένων να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα, των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον αδυνατεί να ανταποκριθεί στην φροντίδα τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην με Αριθ. Π1γ/ΑΓΠ/οικ. 14963/9-10-2001 υπουργική απόφαση (Β’ 1397), όπως ισχύει.
Δεδομένου ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται από τα ΚΗΦΗ ήτοι: σίτιση, νοσηλευτική φροντίδα κ.α. είναι απολύτως αναγκαίες και όχι ψυχαγωγικού χαρακτήρα όπως αυτές των ΚΑΠΗ, αυτά εξακολουθούν να λειτουργούν. Ωστόσο, εφόσον υπάρχει δυνατότητα συνιστάται η παραμονή των ηλικιωμένων στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Διαφορετικά, οι υπηρεσίες εξακολουθούν να παρέχονται από τα ΚΗΦΗ.
Σε κάθε περίπτωση, η παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών συνιστάται να γίνεται με χρονικό προγραμματισμό τέτοιο ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των ωφελούμενων στον ίδιο χώρο. Ο Υπεύθυνος του Κέντρου δύναται να αποφασίζει ποιες υπηρεσίες είναι απαραίτητο να εξακολουθήσουν να παρέχονται.
Παράλληλα, είναι κρίσιμο να τηρούνται οι γενικές κατευθυντήριες οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19) αλλά και οι «Οδηγίες προφύλαξης από τον νέο Κορωνοϊό Covid-19″

PDFtoJPG.me-1 (4)PDFtoJPG.me-2 (1)

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Δεν αναστέλλεται η λειτουργία των Κ.Η.Φ.Η. λόγω του κορονοϊού – Έγγραφο Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s