Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων (9-12 Οκτωβρίου 2023)

Φέτος η Ευρωπαϊκή εβδομάδα των δήμων και των περιφερειών (#EURegionsWeek) θα υποδεχθεί αυξημένο αριθμό συμμετεχόντων από τις 9 ως τις 12 Οκτωβρίου 2023 σε δια ζώσης συνεδρίες και χώρους εκθέσεων στις Βρυξέλλες. Οι εγγραφές για τις συνεδρίες αυτής ξεκίνησαν και οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους σε αυτές στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση: https://europa.eu/regions-and-cities/programme/2023/sessions .

Σημειώνεται ότι με το σύνθημα «Ευημερούσες Περιφέρειες, Ισχυρότερη Ευρώπη», η φετινή εκδήλωση αναμένεται να συμβάλει στη συζήτηση για το μέλλον της περιφερειακής και αστικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας τη βασική αφήγηση της συνοχής ως θεμελιώδους αξίας της ΕΕ, εστιάζοντας στις εξής θεματικές ενότητες:

Συνέχεια

Copenhill: Πως ένα εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων μετατράπηκε σε πίστα για σκι και τουριστικό τοπόσημο στη Δανία!

Το CopenHill αποτελεί μια καινοτόμα μονάδα συνδυασμένης παραγωγής ενέργειας και θερμότητας από απόβλητα που ταυτόχρονα παρέχει εγκαταστάσεις και υπηρεσίες αναψυχής όπως σκι και αναρρίχηση και η οποία βρίσκεται στο Amager της Κοπεγχάγης στη Δανία. Το CopenHill πριν γίνει χώρος για mountain sports για μικρούς και μεγάλους, ήταν ένας χώρος όπου πετούσαν οι Δανοί τα απόβλητά τους. Ωστόσο, η θέληση της τοπικής κυβέρνησης να μετατραπεί η Κοπεγχάγη στην πρώτη πόλη που δεν θα χρησιμοποιεί καθόλου διοξείδιο του άνθρακα μέχρι το 2025, σε συνδυασμό με τη θέληση για δημιουργία κάτι μοναδικού και ταυτόχρονα οικολογικού, οδήγησε το 2013 στην κατασκευή αυτού του χώρου. Το CopenHill άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό τον Οκτώβριο του 2019.

Συνέχεια

Στρατηγικές κατευθύνσεις και προτεραιότητες για την πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση

Γράφει ο Δρ. Γαβριήλ Α. Κουρής | Γενικός Γραμματέας ΟΤΑ, Διοικητικός – Πολιτικός Επιστήμων, M.Sc., Ph.D.

Η δημοτική περίοδος 2019-2023 που διανύουμε – και η οποία ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα – έφερε την Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμέτωπη με μείζονες κρίσεις και δυσμενείς καταστάσεις οι οποίες επηρέασαν σημαντικά τη λειτουργία και τον προγραμματισμό αυτής.

Η πανδημία του Covid-19, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και η κατακόρυφη αύξηση του κόστους ζωής που ακολούθησε, διαμόρφωσαν μια ιδιαίτερα δύσκολη συνθήκη για την τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα τους Δήμους, οι οποίοι κλήθηκαν από τη μία, να διαχειριστούν τη νέα πραγματικότητα σ’ ένα περιβάλλον αυξημένων προκλήσεων και απειλών και από την άλλη, να ανασχεδιάσουν τις στρατηγικές τους προτεραιότητες, με γνώμονα τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, την προστασία της υγείας των πολιτών και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν οι κλιματικές και φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί, κ.α.) που έπληξαν διάφορες περιοχές της χώρας κατά την εν λόγω περίοδο, τις επιπτώσεις των οποίων κλήθηκαν (και καλούνται) να διαχειριστούν οι Δήμοι σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.

Η εν λόγω συνθήκη συνέβαλλε ώστε διαχρονικά προβλήματα και δυσλειτουργίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως αυτά της διασφάλισης της οικονομικής βιωσιμότητας και αυτοτέλειας, της ελλιπούς στελέχωσης, της γραφειοκρατικής (δυσ)λειτουργίας, του ασφυκτικού πλαισίου εποπτείας και ελέγχου, της μη ισόρροπης χωρικής ανάπτυξης, κ.α., να μην αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και συντονισμένα.

Οι επικείμενες δημοτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο (8/15.10.2023), θα σημάνουν – μεταξύ άλλων – και το “ξημέρωμα” μιας νέας περιόδου για την πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία θα κληθεί να επαναπροσδιορίσει και να να επανατοποθετήσει στη «σκακιέρα» των στρατηγικών της προτεραιοτήτων (και διεκδικήσεων) τους προγραμματικούς στόχους και τα μέτρα πολιτικής που οφείλουν να αποτελέσουν τον πυρήνα του προγράμματος αναδιοργάνωσης και ανασυγκρότησης της αυτοδιοίκησης στη χώρα για τα επόμενα χρόνια, με ορίζοντα το 2030.

Συνέχεια