Σχεδιάζοντας την μετάβαση προς Ενεργειακά Αποδοτικές Πόλεις

Διήμερο σεμινάριο με θέμα: «Σχεδιάζοντας τη Μετάβαση προς Ενεργειακά Αποδοτικές Πόλεις – Εξοικονόμηση Ενέργειας σε επίπεδο Δήμων και Δημοτών” διοργανώνει στις 11 και 12 Ιουνίου 2015, στο χώρο της “Τεχνόπολις” Δήμου Αθηναίων, τo Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων, σε συνεργασία με την “Τεχνόπολις”, τον Δήμο Αθηναίων, τον «Ανεμο Ανανέωσης» και το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας.

Συνέχεια

Πόσο έξυπνη είναι η πόλη σας;

Η εποχή που οι μηχανές είναι έξυπνες έχει φτάσει. Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες οι οποίες πλαισιώνουν μια καθημερινότητα γεμάτη γκάτζετ αμφίβολης χρησιμότητας. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι ο σημερινός κόσμος δεν θυμίζει τη δυστοπία της «Μητρόπολης», του φιλμ του Φριτς Λανγκ, γυρισμένο κατά τον Μεσοπόλεμο, όπου σύμφωνα με τις εξελίξεις σε ένα μακρινό μέλλον οι μηχανές αποτελούν μέρος ενός μηχανισμού καταπίεσης.

Συνέχεια

Τραπεζοκαθίσματα στους δημόσιους χώρους: Κάν’ το όπως η Λισσαβόνα

Του Άρη Καλαντίδη*

Όλοι μας χαιρόμαστε τις καφετέριες και τα εστιατόρια στις πλατείες και τα πεζοδρόμια. Ζωντανεύουν το δημόσιο χώρο, γίνονται τόποι συνάντησης και συναλλαγής – με λίγα λόγια αντιπροσωπεύουν την ίδια τη ζωτικότητα της πόλης. Παρ όλα αυτά όμως, η άναρχη καταπάτηση του δημόσιου χώρου από τα τραπεζοκαθίσματα μπορεί να σημαίνει ακριβώς το αντίθετο, καθώς ελαττώνει τα πεζοδρόμια σε στενές λουρίδες από τις οποίες με το ζόρι περνάει πεζός – κι ούτε συζήτηση φυσικά για παιδικά ή αναπηρικά καροτσάκια. Πώς μπορούμε λοιπόν να συμβιβάσουμε τα δύο παραπάνω; Η Λισσαβόνα ίσως μας δείχνει μια πιθανή λύση.

Συνέχεια

«Επιχειρηματικό Συμβούλιο της Αθήνας: Αναπτύσσουμε μαζί την τοπική οικονομία»

Ο Δήμος Αθηναίων και το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας Δήμου Αθηναίων διοργανώνουν συνέδριο με θέμα: «Επιχειρηματικό Συμβούλιο της Αθήνας: Αναπτύσσουμε μαζί την τοπική οικονομία», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο, την Πέμπτη, 18 Ιουνίου.

Συνέχεια

Τα δημοτικά τέλη να υπολογίζονται από τα στοιχεία των δηλώσεων Ε9

Γράφει ο  Μανώλης Αντωνάκος, Γενικός Γραμματέας Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου

Όπως είναι γνωστό, τα Δημοτικά Τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού (ενιαίο ανταποδοτικό τέλος) καταβάλλονται από τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις κάθε Δήμου μέσα από το λογαριασμό που εκδίδει η ΔΕΗ.

Το αρχείο κάθε Δήμου που έχει η ΔΕΗ ως προς τα στοιχεία των υπόχρεων τροποποιείται με τις μεταβολές που προκύπτουν είτε λόγω διακοπής σύνδεσης (π.χ διακοπή μίσθωσης), είτε λόγω μεταβίβασης ακινήτου (πώληση, γονική παροχή κλπ), είτε συμπληρώνεται με νέες οικοδομές και νέες ηλεκτροδοτήσεις. Τα σωστά τετραγωνικά μέτρα αναγράφονται τις τελευταίες δύο περίπου δεκαετίες και αφορούν κυρίως τις νέες οικοδομές.

Συνέχεια

Χαμηλές επιδόσεις για την Ελλάδα στον τομέα της καινοτομίας

Επιδόσεις, που την κατατάσσουν στην κατηγορία των “μέτρια καινοτόμων κρατών” της Ε.Ε. (moderate innovators), συνεχίζει να εμφανίζει η Ελλάδα, η οποία και το 2014 βρέθηκε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ η θέση της στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα καινοτομίας επιδεινώθηκε.

Οι εθνικές επιδόσεις σε θέματα καινοτομίας έφεραν την Ελλάδα, μόλις, στην 21η θέση μεταξύ 28 κρατών της Ε.Ε. για το 2014, σύμφωνα με την αξιολόγηση του Innovation Union Scoreboard 2015, που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα, ο συνολικός δείκτης της καινοτομίας στη χώρα μας, σύμφωνα με την αξιολόγηση του Innovation Union Scoreboard, μειώθηκε, με όλους τους επιμέρους δείκτες, πλην ενός, να βρίσκονται κάτω από το μέσο Κοινοτικό όρο.

Συνέχεια

Εναλλακτικοί χρηματοπιστωτικοί μηχανισμοί για τους Δήμους

Γράφει ο Ράλλης Γκέκας, Δρ. οικονομικών ΟΤΑ

Στον προσυνεδριακό διάλογο και κυρίως στις αποφάσεις του πρόσφατου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, αναδείχθηκε, ως μία από τις βασικές προτεραιότητες των προτεινόμενων, από την Ένωση, οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ο εξοπλισμός της ΤΑ με εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, ο εκσυγχρονισμός και η δημιουργία νέων εξειδικευμένων, στις σύγχρονες ανάγκες των δήμων, χρηματοπιστωτικών προϊόντων.

Συνέχεια

Συνεργατική καινοτομία για τις δημόσιες συγκοινωνίες στις Ευρωπαϊκές Πόλεις

Ξεκινάει η υλοποίηση του Ερευνητικού Έργου CIPTEC, τριετούς διάρκειας, με αντικείμενο τη «Συνεργατική Καινοτομία για τις Δημόσιες Συγκοινωνίες στις Ευρωπαϊκές Πόλεις» (“Collective Innovation for Public Transport in European Cities”). Το έργο εγκρίθηκε κατόπιν αξιολόγησης στο πλαίσιο του ανταγωνιστικού Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την Έρευνα «Ορίζοντας 2020». Στις 14 και 15 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η εναρκτήρια συνάντηση του έργου.

Συνέχεια

Οι μετανάστες και οι πόλεις

Κοινό άρθρο των δημάρχων Αθήνας, Παρισιού και Ρώμης για το μεταναστευτικό ζήτημα

Παρόλο που οι δήμαρχοι στα μεγάλα ευρωπαϊκά αστικά κέντρα δεν συμμετέχουν άμεσα, σε κεντρικό ή εθνικό επίπεδο, στη διαμόρφωση της μεταναστευτικής πολιτικής, εκείνοι είναι που συνήθως καλούνται να αντιμετωπίσουν τα κύματα μεταναστών στις πόλεις τους, δίχως να θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή.

Συνέχεια

Οι πολίτες έχουν λύσεις, οι πόλεις ακούν;

Μια στάση γίνεται «πίνακας ιδεών» για τη Βαρκελώνη: η πλατφόρμα APPorta «ακούει» προτάσεις και απόψεις πολιτών για μια πόλη καλύτερη να τη ζεις…

Αντιμέτωπη με το μεγάλο πρόβλημα καθαριότητας στον δημόσιο χώρο, ο δήμος της βρετανικής πόλης Κόβεντρι, πριν από περίπου τρία χρόνια θέλησε να το λύσει αγοράζοντας ρομπότ-οδοκαθαριστές. Απευθύνθηκε στη νεοσύστατη τότε Citymart, πλατφόρμα που βοηθά τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης να αναγνωρίζουν, να αξιολογούν και να υιοθετούν νέες λύσεις για κοινωνίες πιο βιώσιμες, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών τους. Εκθέτοντας όμως το πρόβλημα στην κοινωνία του Κόβεντρι, ύστερα από τρίμηνη έρευνα και μια ανοιχτή πρόσκληση σε εταιρείες για προτάσεις, οι τοπικές αρχές, αντί να αγοράσουν ρομπότ, προτίμησαν καινοτόμους κάδους ανακύκλωσης για τσίκλες!  Συνέχεια